Konkurs dla klas V-VIII: „Nie marnuj żywności – Żywność to wartość”
Zapraszamy uczniów klas V-VIII do udziału w ogólnopolskim konkursie „Nie marnuj żywności – Żywność to wartość”. Celem konkursu jest:
przeciwdziałanie marnowaniu żywności,
włączenie młodzieży w kreowanie pozytywnych postaw związanych z niemarnowaniem jedzenia,
podkreślenie wartości żywności w naszym codziennym życiu.
Zasady konkursu: Uczestnicy mają za zadanie stworzyć własną kartę z książki kucharskiej, zawierającą:
autorski przepis kulinarny, który wpisuje się w temat niemarnowania żywności,
nazwę potrawy, listę składników i opis sposobu przygotowania,
zdjęcie potrawy wykonanej na podstawie tego przepisu.
Wymogi dotyczące pracy konkursowej:
format pracy A4 (21 cm × 29,7 cm),
technika wykonania karty jest dowolna, jednak praca musi być płaska,
zdjęcie potrawy należy wykonać techniką cyfrową, w formacie poziomym, na jasnym tle, o minimalnej rozdzielczości 72 dpi (min. 2560 x 1920 pikseli),
w treści przepisu i na zdjęciu potrawy nie mogą być widoczne marki produktów spożywczych, ani wizerunki osób.
Prace można przynosić do p. Schneider do 28 listopada.
Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi 6 stycznia 2025 r. Zwycięzcy otrzymają nagrody w postaci kart podarunkowych.
Gorąco zachęcamy do udziału i tworzenia przepisów, które zainspirują innych do ograniczenia marnotrawstwa żywności!