
W listopadzie uczniowie naszej szkoły aktywnie włączyli się w obchody Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Klasa 7a zrealizowała biologiczno-chemiczny projekt edukacyjny „Wiem, co jem”. Na lekcjach biologii uczniowie zgłębiali tajniki składników pokarmowych: ich funkcji, właściwości oraz obecności w codziennej diecie. Nauczyli się, jak czytać etykiety produktów spożywczych, a zdobytą wiedzę wykorzystali, tworząc makietę ilustrującą zawartość cukru w popularnych słodyczach. Przygotowali także piramidę zdrowego żywienia oraz opracowali zasady zdrowego odżywiania. Wspólnie układali przepisy na pełnowartościowe drugie śniadanie, które idealnie nadaje się do zabrania do szkoły. Z kolei na kółku chemicznym uczniowie przeprowadzali eksperymenty pozwalające wykryć składniki odżywcze w różnych produktach spożywczych. Dzięki reakcji biuretowej i ksantoproteinowej mogli wykryć białka, a przy użyciu jodyny sprawdzali obecność skrobi w ziemniaku i bananie. Przeprowadzili także doświadczenia, które pozwoliły określić zawartość witaminy C w sokach owocowych.
Swoimi osiągnięciami uczniowie 7a postanowili podzielić się z młodszymi kolegami z klas 1-3. Przygotowali dla nich ciekawe zajęcia, podczas których zaprezentowali wyniki swoich prac. Dzieci mogły dowiedzieć się, jak ważne jest racjonalne odżywianie i wziąć udział w pokazach doświadczeń chemicznych. Po pokazie młodsi uczniowie wykonywali pracę plastyczną „Idziemy na zakupy”. Projektowali ekologiczne torby i „kupowali” zdrowe produkty, które chętnie wybraliby w sklepie.
Projekt miał na celu uświadomienie uczniom, jak istotna jest zdrowa dieta dla zachowania dobrego samopoczucia i zdrowia. Uczestnicy poznali główne składniki pokarmowe, nauczyli się czytać etykiety i tworzyć zdrowe posiłki, a także zdobyli umiejętności praktyczne, które pomogą im dbać o swoje zdrowie na co dzień.
Mariola Schneider